Regeringens hastigt införda id-kontroller i Öresund träder i kraft på måndag. 

Socialliberalerna har tidigare kritiserat införandet av gränskontroller med motiveringen att dessa hotar asylrätten, den fria rörligheten och att gränskontrollerna sker på bekostnad av ordinarie polisarbete. 

Id-kontrollerna som regeringen nu inför innebär ytterligare ett hot mot framförallt asylrätten och den fria rörligheten. 

Socialliberalerna är också kritiska till att regeringen utökar transportörsansvaret. Id-kontrollerna innebär i praktiken att kommunalarbetare skall utföra myndighetsutövning och att de privata transportbolagen kommer att bötfällas i varje enskilt fall där kontroll inte genomförts. 

Regeringen har varnats av näringslivet i regionen att id-kontrollerna hotar hela Öresundsregionens ekonomi. Även facket har varnat regeringen för att dessa påtvingade arbetsuppgifter hotar säkerheten och arbetsmiljön för deras medlemmar. Facket kräver därför att personal skall jobba i par och att det skall finnas säkerhetsvakter ombord på tåg och bussar. 

Det är oundvikligt att allt detta kommer att drabba resenärer och pendlare genom högre kostnader och kraftiga trafikförseningar.

Socialliberalerna vill med omedelbar verkan riva upp beslutet om id-kontroller och uppmanar regeringen att skapa lagliga asylvägar till Sverige för att på så sätt få både kontroll och värna asylrätten. 

Valdi Ivancic

Partiledare

Mathias Darmell

Talesperson 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s