Den 25/1 träffas EUs inrikesministrar för att diskutera Schengen. Den troliga utgången av mötet blir att möjligheten till interna gränskontroller förlängs från 6 månader till maximala 2 år. Bakgrunden är den rådande flyktingkrisen. 

I retoriken handlar det om att säkra EUs (Schengens) externa gräns. I praktiken så handlar det inte om säkerhetspolitik utan om att stänga ute flyktingar. 

Österrikes inrikesminister driver också på om att Grekland bör uteslutas ur Schengen om inte Grekland säkrar sina gränser. Även om hotet möter visst motstånd hos bland annat Luxemburg så är det ett troligt senario inom en snar framtid. 

Det är helt fel väg att gå! 

EUs medlemstater borde i unionens anda ta ett solidariskt ansvar för situationen i vårt närområde och för människor på flykt. Det är ytterst naivt att tro att dagens politik ökar Europas säkerhet, varken på kort eller lång sikt. Tvärtom kan konsekvenserna för vår säkerhet bli ödesdigra om den europeiska integrationen avtar eller upplöses. Konsekvenserna av att sopa den humanitära krisen under mattan utgör ett säkerhetspolitiskt hot genom ökad radikalisering i vårt närområde. Inte för att människor söker sig till fundamentalism utan för att dom lämnas utan val. 

Vi socialliberaler är mycket oroliga över den politiska utvecklingen i flera av EUs medlemstater. En utveckling som får direkta följder för EUs gemensamma politik genom ministerrådet och europeiska rådet. Det är en populistisk, protektionistisk och kortsiktig politik som Europa inte har skådat sedan integrationen påbörjades för 65 år sedan. 2016 är få medlemsstater förskonade från inflytande av denna politik och opportunisterna bakom den. 

Mathias Darmell

Talesperson i EU- och migrationsfrågor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s